Descobreix quan és necessària la signatura del cònjuge.
Casar-se amb règim de guanys: Segons aquest règim, s’ha de diferenciar entre el patrimoni privatiu que es té abans del casament i sobre el qual cada un conserva autonomia i patrimoni de guanys, que és el que comença a generar-se després del casament.
Casar-se amb separació de béns: en el cas d’aquest règim cada membre de la parella conserva per sempre el seu patrimoni, tant l’anterior a l’enllaç com el que es generi després.
A l’hora de casar-se, la major part de les comunitats autònomes compten amb el règim de guanys com a règim per defecte, excepte: Catalunya, Balears, Navarra, Aragó i algunes zones del País Basc. Però els cònjuges poden fer capitulacions matrimonials per acollir-se a la separació de béns.
De qualsevol manera, és important que la nova parella sàpiga algunes qüestions a l’hora de comprar o vendre una casa. A continuació et deixem alguns dels aspectes a tenir en compte a l’hora de vendre o comprar un immoble.

Què passa si es vol COMPRAR un pis
En cas que el matrimoni s’hagi creat sota un règim de separació de béns:
- Els béns que tenia cadascun abans de casar-se seran propietat de cada un.
- Si un dels dos vol comprar-se una casa, ho pot fer sense el consentiment ni la signatura de la parella.
En cas d’estar casats en règim de guanys:
- És possible que qualsevol dels dos compri un habitatge sense la signatura de l’altre però ha de constar per escrit que la compra es fa en règim de guanys, l’immoble és propietat dels dos membres de la parella.
- Si la compra de la casa s’aconsegueix amb diners privatius, l’immoble serà privatiu fins al moment del divorci.
En cas que el matrimoni necessiti una hipoteca per realitzar la compra, el més habitual és que el banc exigeixi que tots dos cònjuges, encara que estiguin casats en guanys, assisteixin a la signatura de les escriptures hipotecàries davant de notari.
Què passa si es vol VENDRE un pis
En cas que el matrimoni s’hagi creat sota un règim de separació de béns:
- Qualsevol d’ells pot vendre un habitatge de caràcter privatiu sense necessitat de comptar amb la signatura de l’altre, llevat que es tracti de l’habitatge habitual.
En cas d’estar casats en règim de guanys:
- Si la casa que es vol vendre és de guanys, és necessària la signatura del cònjuge per poder realitzar la venda.
- No és necessària la signatura de la parella si l’immoble que es vol vendre és de caràcter privatiu, és a dir, s’ha comprat abans de l’enllaç o ha rebut per herència o donació.

Què passa amb la VENDA de l'HABITATGE CONJUGAL
L’article 1.320 del Codi Civil estableix que encara que l’habitatge conjugal pertanyi a un dels esposos, és necessari el consentiment de tots dos o autorització judicial, independentment del règim matrimonial.
Això és a causa que protegeix per sobre de tot els interessos familiars per sobre els individuals.