Com ens afecta la pujada dels tipus d'interès?
La tempesta que afecta el sector financer no ha impedit que el Banc Central Europeu (BCE) hagi fet una nova pujada dels tipus d’interès, que avancen al mig del punt, en passar del 3% al 3,5%. Tal com ja havia anunciat l’organisme en la darrera reunió, l’increment ha estat idèntic al dels mesos de febrer i desembre, però una mica més lleu que els efectuats el setembre i l’octubre del 2022 en què els tipus d’interès van avançar en 0,75 punts, les xifres més altes des de finals del 2008. L’objectiu, això sí, segueix sent el mateix que l’autoritat monetària argumenta des de ja fa uns quants mesos: tallar una inflació que es troba desbocada a tota la Zona Euro. Aquest moviment, això sí, tindrà dues conseqüències més, una de negativa i una altra de positiva: encarirà les hipoteques –i els préstecs en general- i farà que els dipòsits siguin més rendibles que fins ara.
Quina és la conseqüència principal d’una pujada dels tipus d’interès?
Amb la pujada dels tipus d’interès, el BCE cerca frenar la inflació: és a dir, que els preus no pugin a un ritme tan accelerat com ho fan fins ara. Per tant, la principal conseqüència hauria de ser -en teoria- que els preus no pugin a un ritme tan vertiginós com l’actual: a la Zona Euro, la inflació se situava al 8,5% al tancament del mes de febrer, mentre que a Espanya se situava al darrere, amb una taxa del 6%. I què passaria si no es posa remei? Les previsions del mateix BCE apunten que el 2023 tancarà amb una inflació mitjana del 5,3%, mentre que el Banc d’Espanya calcula que el nostre país acabaria l’exercici al 4,9%.
- Que la inflació es freni no significa que els preus baixin, sinó que no pugin tant. Cal tenir en compte que després de l’escalada de preus actual s’amaga un factor sobre el qual el BCE no pot actuar del tot: la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències sobre el mercat energètic i sobre la producció d’algunes matèries primeres alimentàries.
- La pujada de tipus d’interès aconsegueix frenar la inflació perquè, en darrer terme, encareix el crèdit i, amb això, frena el consum. Això és positiu per frenar la inflació, però dolent per als que, per exemple, es vulguin comprar una casa o, fins i tot, ja tinguin una hipoteca.
Com afecta una pujada dels tipus d’interès a les hipoteques?
Com veureu en la nostra anàlisi sobre com influeixen els tipus d’interès en la quota de la vostra hipoteca, la vostra pujada tindrà un doble impacte: les hipoteques que es demanin a partir d’ara seran més cares (sobretot, si es tracta d’una a tipus fix) i la quota de les hipoteques variables pujarà, ja que l’interès d’aquest tipus de préstecs està referenciat a l’euríbor.
Així t’afecta una pujada de tipus d’interès si penses demanar una hipoteca
Quan baixa o puja els tipus d’interès, el que el BCE fa no és res més que abaratir o encarir el preu al qual presta diners als bancs. Per tant, és natural que aquests traslladin aquests moviments al preu dels diners que presten als consumidors, és a dir, l’interès que cobren pels préstecs personals i les hipoteques.
Ara bé, has de tenir en compte que les entitats financeres ni tan sols han esperat que la pujada dels tipus d’interès es faci efectiva, sinó que fa mesos que fan canvis en la seva oferta. En concret, aquestes variacions s’estan efectuant en una direcció doble:
- Estan encarint les hipoteques a tipus fix.
- I estan abaratint les de tipus variable.
Així t’afecta la pujada de tipus d’interès si tens una hipoteca
Si tens un préstec a tipus fix, no has de preocupar-te. No obstant això, si tens una hipoteca variable, la teva quota pujarà com a conseqüència de la pujada dels tipus d’interès. De fet, és possible que ja ho hagi fet, ja que els bancs fa mesos que comptabilitzen les pujades que el BCE ha realitzat des de l’estiu passat.
La raó que la teva hipoteca variable s’encareixi -o ho hagi fet ja- té a veure amb l’euríbor, que no és més que el preu al qual els bancs es presten diners entre si. Atès que el BCE està pujant el cost a què presta diners als bancs, és lògic que aquests també apugin l’interès que es cobren entre ells, encara que hagin començat a fer-ho abans d’hora. En qualsevol cas, tots dos indicadors (euríbor i tipus d’interès) sempre han evolucionat de manera molt similar.
A la pràctica, el que passarà és que la propera vegada que el teu banc revisi la teva hipoteca –cosa que sol passar una vegada a l’any o cada sis mesos, depenent de cada banc-, l’interès que paguis pujarà, ja que aquesta xifra es calcula sumant el diferencial que aplica la teva entitat i l’euríbor. Vegem-ne un exemple: l’euríbor va tancar el febrer del 2023 en el 3,534%, davant del -0,335% que havia registrat un any abans. Una persona que tingués una hipoteca a tornar en 25 anys, amb un interès d’euríbor +1,15% hauria patit un encariment de la quota del 50,88%, en augmentar la quota en una forquilla que va dels 187,54 a 562,64 euros al mes.