Comprar una casa amb aportacions diferents, què cal tenir en compte?
Comprar una casa en solitari és perfectament possible al nostre país, especialment si disposem d’estalvis i tenim una situació econòmica folgada. Tot i que contractarem una hipoteca en solitari, gaudir d’una posició solvent ens facilitarà el tràmit. Tot i això, no és el més habitual.
Un estudi publicat recentment per Fotocasa revela que el 66% de compradors viuen amb parella o amb parella i fills. Són minoria els que viuen amb els pares (12 %) o sols (13 %). Per tant, el més habitual és que alhora de comprar una casa ho fem en companyia d´una altra persona. La cooperació és molt més avantatjosa, tant per a la parella com per al banc. I és que pagar entre dos un habitatge resulta molt més fàcil que fer-ho un de sol i, per al banc, que hi hagi dos pagadors sempre és molt més fiable que comptar amb un de sol.
Però què passa quan l’habitatge es compra amb aportacions diferents? Què passa si un dels membres aporta estalvis i l’altre no? De quina manera es fa constar a les escriptures? I, en cas de divorci, quina part correspon a qui? Resolguem tots aquests dubtes, a continuació.
Comprar casa amb aportacions diferents, és possible?
El banc no es negarà, en cap cas, a l’ingrés d’una entrada per comprar un habitatge amb aportacions diferents. Posarem un exemple pràctic. Una parella està interessada en comprar un habitatge que costa 150.000 euros i aportarà una entrada de 20.000 euros. D’aquests, 15.000 els abonarà un membre de la parella, mentre que dels altres 5.000 se’n farà càrrec l’altre membre. Són aportacions diferents, de manera que si els membres de la parella ho volen, ho podran fer constar a l’escriptura de compravenda.
En aquest document, que se signarà davant de notari i després s’elevarà al Registre de la Propietat, es pot indicar què aporta cada persona a l’inici. Per tant, heu de demanar-li al notari que ho especifiqui al document.
No obstant això, hi ha una altra qüestió, que no es pot indicar a l’escriptura i és el percentatge de la quota de la hipoteca que assumirà cadascun. Si un va aportar el 70% del cost de la hipoteca i l’altre el 30%, podeu especificar-ho en un contracte privat entre tu i la teva parella (o amb qualsevol que sigui la persona amb qui realitzareu l’adquisició).
De la mateixa manera, en aquest contracte privat podeu especificar quins estalvis heu aportat cadascú en el moment de la compravenda o què passarà amb l’habitatge en cas de separació o divorci.