En quins casos el propietari pot quedar-se amb la fiança del lloguer?
En deixar un pis de lloguer i lliurar les claus al propietari, aquest ha de tornar la fiança que se li va lliurar en el moment de firmar el contracte. No obstant això, com expliquem en aquest article, hi ha casos en què el propietari pot retenir part de la fiança (o la seva totalitat). Si l’inquilí ha deixat renda o subministrament sense pagar o l’habitatge en mal estat, és fàcil que no rebi la fiança. Però també es pot defensar i recórrer a la justícia, si el propietari posa excuses per no procedir a la devolució.
Es torna sempre la fiança del lloguer?
La norma és clara. L’article 36 de la Llei d’arrendaments urbans assenyala que en signar el contracte de lloguer serà obligatòria l’exigència i la prestació de fiança en metàl·lic en quantitat equivalent a:
- Una mensualitat de renda a l’arrendament d’habitatges.
- Dues mensualitats a l’arrendament per a ús diferent del d’habitatge.
També és la norma general, que l’arrendador hagi de tornar la fiança a l’arrendatari en el moment de la devolució de les claus, després d’haver comprovat que l’immoble es troba en perfectes condicions, així com que totes les despeses de llum, aigua, etc. estan saldades.
El propietari, té el termini d’un mes per a la devolució de la fiança abans que es comencin a generar interessos, com recull l’article 36.4.
Els motius per no tornar la fiança
Es pot quedar el propietari amb el total o part de la fiança? Sí. Hi ha justificacions perquè el propietari pugui quedar-se amb la fiança. Quan no es torna? Quan l’inquilí incompleixi les obligacions que deriven del contracte de lloguer. En concret, hi ha situacions totalment justificades en què el propietari pot no tornar la fiança:
Si l’inquilí se’n va abans d’hora
És quan l’arrendatari abandona la casa abans de temps, i sense donar el preavís establert legalment.
Si l’inquilí causa danys a l’habitatge
Quan hi hagi hagut danys o desperfectes causats per negligència o mal ús del pis, el propietari pot quedar-se la fiança per arreglar els desperfectes i trencaments. La regla general diu que l’inquilí ha de tornar la casa «tal com se li va lliurar», però de vegades és difícil de demostrar.
És recomanable incloure fotografies del pis com a annex al contracte de lloguer, sobretot en cas de desperfectes, tant en els elements fixos (rajoles, parets, finestres) com en el contingut (electrodomèstics, mobles). Així es podrà distingir entre ús indegut i desgast.
Si l’inquilí no està al corrent dels pagaments
Quan l’arrendatari deu el pagament de la renda, dels subministraments o de petites reparacions que s’hagin de fer per l’ocupació ordinària de l’habitatge, és a dir, quan hi hagi algun deute amb l’arrendador en relació amb l’arrendament, el propietari podrà no tornar-ne la fiança.
El propietari no em torna la fiança, puc reclamar o denunciar?
Si el propietari utilitza excuses per no tornar la fiança i es nega a asseure’s per parlar del tema, no s’ha d’abandonar. En aquests casos és aconsellable seguir aquests passos:
Avisar el propietari
Quan l’arrendador no torna la fiança, cal presentar-li un burofax per mitjà del qual se li faci arribar l’obligatorietat que té de tornar l’import de la fiança que es va aportar amb la signatura del contracte d’arrendament.
Aquest tràmit és important, ja que constitueix el mitjà per deixar constància de l’avís. Se li pot explicar que si no restitueixen els diners en un temps determinat (per exemple, una setmana), s’iniciaran accions legals.
Acudir a mediació
Algunes comunitats autònomes tenen un servei de mediació, per la qual cosa, en el cas que la regió on es troba l’habitatge tingui aquest servei, cal acudir aquí en primer lloc abans de presentar demanda.
Aquest servei d’arbitratge existeix, per exemple, al País Basc (Bizilagun) oa la Comunitat de Madrid (Consell Arbitral per al Lloguer de la Comunitat de Madrid).
Recórrer als jutjats
Com denunciar si el propietari no torna la fiança? Si l’import és inferior als 2.000 euros –la majoria de les fiances no supera aquesta quantitat–, no cal advocat ni procurador. Només cal acudir als jutjats de primera instància amb el contracte d’arrendament i tota la documentació que provi que hi ha un deute pendent i interposar una demanda per reclamació de quantitat.
La majoria dels experts aconsella decantar-se pel «procés monitori», que és «com un burofax judicial», un requeriment que el jutjat envia al demandat perquè aboni la quantitat que es reclama o s’oposi en un termini màxim de 10 dies. Si no ho feu, l’execució s’inicia automàticament.